DGS Dikey Geçiş Sınavı Dgsli.Org Forum'a Hoşgeldiniz.

Giriş Yap Üye Ol

Sohbeti görüntülemekte sıkıntı yaşıyorsanız tarayıcınızın çerezlerini temizleyin!
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DGSden Sonraki Süreç Nasıl İşler?
#1
DGSden sonraki süreç içerisinde yapmanız gerekenler hakkında size 10 maddelik tavsiye zinciri sunduk. Siz de bu maddeleri inceleyebilirsiniz. Eğer aklınıza takılanlar varsa ya da sizin de önerileriniz varsa bizlere bunu yorum bölümümüzden iletmenizi rica ediyoruz. DGSden sonraki süreç içindeki yaşananların listesi aşağıdadır:
DGSden Sonraki Süreç için 10 Tavsiye
Alıntı:1- DGS Tercihi Yaparken Okul Tercihlerinizi Doğru Yapın
DGS kimileri için umut, kimileri için hüsran, kimileri için de bıkkınlık anlamına geliyor. Diğer sınavlardan farkları bulunan DGSde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Özellikle DGSden sonraki süreç içerisinde bazı önemli noktaları göz ardı etmemeniz gerekiyor. DGS sınavına girdiniz ve artık tercih sürecini bekliyorsunuz. Tercih zamanından önce, mutlaka okullarınızı belirlemeniz gerekiyor. Örneğin; eğer Sosyal Hizmet önlisans mezunuysanız, Sosyoloji ve Sosyal Hizmet bölümüne lisans tamamlama hakkınızın bulunduğunu bilmeniz lazım. Daha sonra siz eğer bu 2 bölümü de istiyorsanız bu 2 bölümün olduğu okullara göz atmalısınız.
Bu okullar arasından eleme yaparak en fazla 30 okula düşürmeniz lazım. Ancak bu noktada bilmeniz gereken bazı detaylar var. Herkesin uzun zamandır söylediği istediğiniz okulu başa yazın, cümlesini göz ardı etmeyin. Bir de puan sıralamasına dikkat edin. Fakat buradaki detaya dikkat etmelisiniz. Diyelim ki; tercih edebilecekleriniz arasında; Tekirdağ Sosyoloji ve Selçuk Sosyoloji bölümleri var. Tekirdağ'ın puanı daha düşüktür. Ancak siz Tekirdağ'ı istemenize rağmen Selçuk Sosyoloji'yi başa yazarsanız ve puanınız tutarsa Tekirdağ'ın puanı daha düşük olmasına rağmen gidemezsiniz. Bu yüzden DGSden sonraki süreç kapsamında tercih yaparken istediğiniz okullara puandan daha fazla önem verin.
Alıntı:2- DGS Tercihlerinin Açıklanmasının Ardından Kararınızı İyi Verin
1 numaralı tavsiyede belirttiğimiz süreci atladıysanız ve eğer tercihlerinizi istediğiniz yere göre yapmadıysanız artık mantığınızı devreye sokmanız gerekiyor. DGSden sonraki süreç tavsiyelerimizde yine aynı örnek üzerinden gidelim. Diyelim ki; Selçuk Sosyoloji'yi çok istememenize rağmen Tekirdağ Sosyoloji'den sırf puanı yüksek diye öne yazdınız. DGS tercihlerinin açıklanmasının ardından şansa bakın ki; size Selçuk Sosyoloji çıktı. Bu sefer de seneye hazırlanma düşüncesi gözünüzde parladı. Seneye hazırlanmak istiyorsanız öncelikle okul puanınız üzerinden 6 ile 11 puan arasında bir kırılma olacağını bilmeniz lazım. Ardından seneye DGS hazırlık yaparken bu kadar motive olup olamayacağını düşünmeniz lazım. Son olarak da sizin DGS hazırlık yapabilmeniz için imkanlarınızın neler olacağına bakmanız gerekiyor. Eğer tüm bu düşünceler sizi seneye DGSye hazırlanmak yönünde zorluyorsa tercihinize gitmezsiniz. Böylece DGSden sonraki süreç sizin için bitmiş olur.
Alıntı:3- DGS Tercihiniz Çıkmadıysa Ek Tercih Sürecinde Dikkatli Olun
DGS uzun bir maraton olduğundan dolayı bazıları için DGSden sonraki süreç bambaşka işliyor olabilir. Yine aynı örnek üzerinden gidecek olursak; diyelim ki siz Selçuk Sosyoloji'yi istemiyor ve Tekirdağ Sosyoloji'yi istiyorsunuz. Ancak sırf puanı yüksek diye Selçuk Sosyolojiyi yazdınız, Tekirdağ Sosyolojiyi yazmadınız. DGS tercih sonuçlarının açıklanması gerçekleşti. Sonuç olarak bir yeri kazanamadığınız çıktı. Çünkü; Selçuğu tercih edenlerin puanı sizden yüksekti. Bu durumda DGS ek tercih yapmanız gerekmektedir. Tabi artık yerleştirme puanları açıklanmıştır. Özellikle kontenjan varsa Tekirdağ Sosyolojiyi yazmanız farz konumundadır. Aksi halde siz hala sadece Selçuk Sosyolojide zorlarsanız açıkta kalabilirsiniz. DGSden sonraki süreç bu noktada sizin için bitmiş olur.
Alıntı:4- DGS Ek Tercihlerinin Açıklanmasının Ardından İyi Karar Verin
DGSye giren bazı arkadaşlar çok hırslı oluyor. Bu yüzden de hırsına yenik düşüp yanlış karar veriyorlar. Bu hatalara düşenler özellikle DGS ek tercih yaparken sıkıntı yaşayabiliyorlar. Örneğimize devam edecek olursak; Selçuk Sosyolojiyi sırf puanı yüksek olsun diye yazan kişiler alta da Tekirdağ Sosyolojiyi yazıyor. Ancak puanlar düşüyor ve ek tercihte Selçuk Sosyolojiyi kazanıyor. Sonra düşünüyor ve Konya'nın kendisine uzak olduğunu görüyor. Konya'daki yaşam tarzının aykırı olduğunu düşünmeye başlıyor. İstanbul'da yaşadığını ve Tekirdağ'ın maliyetinin daha düşük olduğunu anlamaya başlıyor. DGS ek tercihlerin açıklanmasının ardından iyi karar veremediği için DGSden sonraki süreç bu arkadaşlar için bitmiş oluyor. Dolayısıyla tercih yapmanız önemi daha en baştan sıkı tutulmalıdır. Aksi halde DGSden sonraki süreç sizler için kabus olabilir.
Alıntı:5- DGS İlk Tercihinize Gidiyorsanız Muafiyet İşlemlerini Hızlandırın
DGS tercih krizini çözdükten ve doğru karar verdikten sonra ilk tercihte kazanan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız ilk tercihten çıkan  yerlere gittiklerinde kesinlikle dikkatli olmalılar. DGSden sonraki süreç onlar için dikkat gerektiren nitelikte karşılarına çıkacaktır. Yine örnekler üzerinden anlatmaya çalışalım. Diyelim ki; DGS hemşirelik önlisans mezunusunuz. Hemşirelik önlisanstan mezun olduğunuz bölüme giderek diplomanızı, aldığınız ders içeriklerinin onaylı çıktısını, lise diplomanızı almanız gerekiyor. Aksi halde muafiyet işlemleriniz yapılamaz. Tüm bu dersleri eksiksiz şekilde almanız muafiyet sayınızın daha fazla olması demek. Yani DGS hemşirelik DGS ile lisans tamamlama noktasında örneğin 1. sınıf yerine 2. sınıftan başlamanız anlamına gelebilmektedir. Bu işlemleri hızlandırmak için sık sık DGS ile kazandığınız DGS lisans okulunuzun öğrenci işlerini arayın. Bilgi alarak daha hızlı şekilde bu işi çözebilirsiniz. Böylece DGSden sonraki süreç sizin için kolay olur. Muafiyet sayınız tamamıyla mezun olduğunuz okula bağlıdır. Eğer önlisans mezunu olurken aldığınız derslere, DGS ile kazandığınız Hemşirelik lisans tamamlama bölümünüz uyuşuyorsa kolay olur.
Alıntı:6- DGS Ek Tercihinize Gidiyorsanız Muafiyet İşlemleri ve Kalacak Yer Sorununu Çözün
DGS ilk tercihlerin alınmasının ardından sonuçların açıklanmasıyla birlikte yerleşemediğini gören adaylar bu kez DGS ek tercihlere başvuracak. DGS ek tercihlerin alınması sürecini bekledikten ve tıpkı 3. maddede belirttiğimiz gibi tercihinizi yapın. Ardından sonuçlar açıklanınca bir okula yerleştiyseniz DGSden sonraki süreç sizler için maraton koşusu haline gelecektir. DGS sonuçlarının açıklanması okullar açıklandıktan sonra olduğundan dolayı çok fazla eksik konunuz olacak. Vize tarihlerine yakın süreçte okula başlayacaksınız. Bu yüzden tıpkı madde 5te anlattığımız gibi muafiyet işlemlerinizi yapmanız gerekiyor. Ayrıca aynı süre zarfında eve çıkacaksanız ev, yurda çıkacaksanız yurt bulmanız lazım. Tüm bu DGSden sonraki süreç sizin alehlinize işleyebilir. O nedenle dikkatli olun.
Alıntı:7- DGS Tercihlerinize Gittiyseniz Adaptasyon için Kendinize Zaman Verin
DGS tercihlerinin açıklanması ile birlikte okulunuz belirlendi, muafiyet işlemlerinizi yaptınız, kalacak yerinizi ayarladınız. Artık sıra adaptasyona geliyor. Özellikle şehir değiştiren ve daha önce şehir değiştirmemiş olan öğrenciler DGSden sonraki süreç içerisinde zorlanıyorlar. Bu adaptasyon sorununu çözmek için bazı öneriler var.
  • Eğer farklı bir şehre gittiyseniz o şehrin her yerini gezmeye çalışın.
  • Şehirde gezilmesi gereken yerlerin güzelliklerini zihninizde ön plana çıkarın.
  • DGSden sonraki süreç içerisinde okulunuzda, yurdunuzda, apartmanınızda arkadaş veya tanıdık edinmeye çalışın.
  • DGS ile lisans tamamlama için kazandığınız okuldaki hocalarınızı tanımaya ve kendinizi tanıtmaya çalışın.
Alıntı:8- DGSden Sonraki Süreç İçinde Okulu Erken Bitirmeye Gayret Edin
DGSden sonraki süreç içinde okulu erken bitirmeye çalışın. Muhtemelen 3. sınıftan başlama ihtimaliniz daha düşük olacak. Özellikle de önlisansı ilk senenizde kazanamadıysanız oradan da 1 sene kaybınız var. Eğer üstten ders alarak okulu erken bitirme gibi imkanınız varsa iş hayatına daha kolay atılırsınız. Böylece DGSden sonraki süreç sizin için bir dönüm noktası olabilir. Örneğin; Çocuk Gelişimi önlisans bitirip DGS ile Okul Öncesi Öğretmenliği bölümüne geçiş yaptınız. Üstten ders alarak daha kısa süre içerisinde okulu bitirdiniz. Böylece bir anaokulunda daha kolay çalışabilirsiniz ya da atanmak için önünüzde daha  uzun süre olabilir.
Alıntı:9- DGSden Sonraki Süreçte İş Temellerinizi Atmaya Başlayın
DGSden sonraki süreç sizler için bir iş kapısı haline gelebilir. Böylece iş temellerinizi daha okul yıllarından atmaya çalışmanız lazım. Mesela DGS ile Çocuk Gelişimi okumak için tercih yaptıysanız bir anaokuluna giderek parasız şekilde haftanın birkaç saati deneyim edinebilirsiniz. Okulunuz bittikten sonra o okul mutlaka sizi ücretli olarak işe almak isteyecektir. Böylece DGSden sonraki süreç içerisinde hemen iş bulursunuz.
Alıntı:10- DGSden Sonraki Süreçte 2. Üniversite İmkanı Düşünün
DGS ile geçiş yapılabilen bölümler bazen iş imkanı kısıtlı olan bölümler olarak görülebiliyor. Bu yüzden AÖF üzerinden 2. üniversite 4 senelik okumaya başlayabilirsiniz. Özellikle DGS ile lisans tamamlama yapmaya kalktıysanız ve 1. ya da 2. sınıftan başlatıldıysanız bunu şansa dönüştürmek elinizde. Örneğin; Sosyoloji okuyorsunuz ve iş bulmaktan şüphelisiniz. Yeni açılan İstanbul Açıktan 4 senelik Çocuk Gelişimini 2. üniversite olarak okuyabilirsiniz. Böylece DGSden sonraki süreç içinde elinizde 2 mezuniyet, daha  fazla iş imkanı, daha fazla bilgi olur. DGSden sonraki süreç için hayalleri gerçekleştirmek sizin elinizde.
Yukarıdaki 10 tavsiye içerisinde verdiğimiz DGSden sonraki süreç maddeleri içindeki örnekler tamamen rastlantısal olarak seçilmiştir. Bu örnekleri kendi bölümünüz için uyarlayabilirsiniz.
KAYNAK; http://www.sinavsuresi.com/dgsden-sonraki-surec/
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler: yusuffsaid


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  DGS’de KYK Kredi/Burs Nasıl Devam Ettirilir? DGSBilgi 1 10,845 08-10-2019, Saat: 23:45
Son Yorum: Kullanıcı Adı

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi